Bucegii în signaturi hibernale

Imaginile multispectrale oferite de satelitul Sentinel 2 prezintă o perspectivă inedită asupra Pământului. Conceput în cadrul programului Copernicus și dezvoltat de ESA, Sentinel 2 este cel de-al doilea dintre sateliții ce vor alcătui la final „constelația europeană”, ce va furniza gratuit imagini satelitare pentru monitorizarea globală a mediului, precum și pentru situații de urgență. Pentru mai multe informații legate de acest program, dar mai ales despre capabilitățile Sentinel 2 consultați și geo-spațial.org dar și studiul lui Wulder et al, 2015 – Virtual constellations for global terrestrial monitorig.

Cu toate că Sentinel 2 a fost lansat cu succes în data de 23 iunie 2015, imaginile au fost disponibile abia în decembrie ale aceluiași an. Una dintre primele imagini disponibile a fost o scenă din data de 6 decembrie (de Sfântul Nicolae), care încadra perfect zona mea de interes. Cum în săptămâna aceea situația meteorologică fusese foarte bună în România, cu cer predominant senin și temperaturi relativ ridicate pentru acea perioadă, imaginile au fost excepționale.

Subscena prezentată în acest articol cuprinde Masivul Bucegi în prim plan, dar și zonele limitrofe. Imaginea este obținută așa cum spuneam de satelitul Sentinel 2A, cu senzor optic multispectral ce achiziționează imagini de înaltă rezoluție, cuprinsă între 10 metri, 20 metri și respectiv 60 metri. Plaja spectrală este destul de extinsă, având 13 benzi spectrale, multe dintre acestea trecând pe Infra-Roșu Apropiat (NIR).

Harta satelitară prezintă o imagine falscolor a Masivului Bucegi într-o combinație spectrală Infra-Roșu Apropiat – Roșu – Verde (843 sau echivalentul 543 pentru Landsat 8) la rezoluția de 10 metri. Pentru procesarea imaginii am folosit SNAP 2.0 (beta version), softul gratuit oferit de ESA pentru gestionarea imaginilor din constelația Copernicus, iar pentru hartă am folosit ArcGIS 10.1 (ESRI).

Din păcate imaginea era destul de întunecată, prin urmare a trebuit să dau un contrast mai puternic și să cresc luminozitatea, pierzând mult din informațiile oferite pe culmile montane acoperite de zăpadă, altfel bine conturate. Însă ceea ce mă interesa era vegetația, combinația spectrală folosită fiind cea mai potrivită în acest caz.

În harta satelitară prezentată sunt încadrate Masivul Bucegi, sectorul montan al Văii Prahovei, o parte din Munții Baiului, Culoarul Rucăr-Bran și nordul Munților Leaota (M. Piatra Albă și M. Bucșa sau Sectorul Sf. Ilie-Dudele). Culmile cele mai înalte cuprinse între 1600-2500 metri (aprox.) sunt redate cu alb, fiind acoperite de zăpadă.

Bucegi Sentinel2

Zonele împădurite apar pe imagine cu nuanțe de roșu, fiind o imagine compusă din două benzi sensibile la vegetație (roșu și NIR). Astfel, se pot deosebi, deși în extrasezon și cu signaturi spectrale ușor diferite, pădurile de conifere de cele de foioase. Coniferele apar cu roșu intens (păduri de brad, molid), iar cele de fag apar cu un cafeniu mai deschis, însă aici intră și pădurile de larice (Larix decidua) care își pierd aparatul foliar în sezonul rece. Pe platoul Bucegi, în zona pășunilor subalpine, la 2000 de metri, se pot observa suprafețele acoperite de jnepeni (Pinus mugo) ce sunt cuprinse într-o rezervație cu rol de protecție. Pinul de munte, cum mai este numit, este parțial acoperit de zăpadă, dar nu suficient pentru a împiedica răspunsul spectral dat de acele acestuia senzorului Seninel2.

Corpurile de apă se disting foarte bine, Lacul Bolboci de pe Valea Ialomiței fiind exemplul cel mai elocvent. De asemenea, tot în zona lacului, se pot observa cu ușurință drumurile forestiere sau locale care înconjoară lacul. Desigur se pot distinge și recentele despăduriri din zonă, pe hartă apărând ca insule albe în marea roșie a coniferelor.

Salba de orașe de pe Valea Prahovei, Azuga, Bușteni (cu Poiana Țapului), Sinaia, apare cu nuanțe de gri și pe alocuri cu un verzui. Suprafețele verzi, inclusiv stadioanele, apar cu nuanțe de roșu.

În general nivelul de detaliu este destul de mare, rezoluția de 10 metri oferită de Sentinel2 fiind remarcabilă comparativ cu cea de 30 metri a satelitului Landsat 8. Cu toate acestea, lipsa benzilor termale sau a rezoluției singulare pe întreg spectrul poate lăsa puțin de dorit. Dar despre acest subiect într-un alt articol.

Imaginile Sentinel2 pot fi folosite cu succes în analize de mediu, monitorizări și evaluări ale riscurilor și hazardelor, în primul rând datorită rezoluției mult îmbunătățite față de Landsat 8 pe care vine să-l completeze, dar și a plajei spectrale destul de largi. Un alt aspect demn de considerat este cel al frecvenței (timpul de revizitare), care la Sentinel 2A momentan este de 10 zile, dar va scădea la 5 zile odată cu lansarea fratelui său Sentinel 2B. În final, combinate, imaginile oferite de cei doi sateliți oferă posibilități infinite, precum și noi  perspective în analiza și evaluarea mediului prin intermediul teledetecției.

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Acasa, GIS, Harti și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Bucegii în signaturi hibernale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s