Explorarea Americii

Lecția poate fi inclusă în cadrul unității de învățare ce cuprinde America, la clasa a VII-a, chiar la prima discuție despre continent. După o prezentare succintă a ceea ce înseamnă America în cultura lumii, precum și a poziției geografice, se cade și o discuție despre cum a fost descoperit continentul “Lumii noi”. După o scurtă prezentare a descoperirilor, se trece la o activitate cu caracter practic. Elevii sunt grupați pe echipe de câte 4 și primesc câte o fișă de lucru.

Fiecare fișă are trecută denumirea echipei (care coincide cu un explorator) în dreptul căreia elevii își vor trece numele. Mai jos se află un text în care este descrisă o călătorie a unui explorator. Textul conține cuvinte cheie, toponime vechi și actuale pe care elevii vor trebui să le urmărească cu atenție. Sub text se află o hartă ce include toponimele actuale prezente în text. Elevii vor citi cu atenție textul, după care vor desena pe hartă traseul parcurs de explorator, unind punctele de oprire ale acestuia.

Scopul activității este ca elevii să se obișnuiască cu toponimia Americii, precum și cu configurația continentului. Ei vor învăța să lucreze cu harta și să coreleze informații dintr-un text cu cele de pe o hartă. De asemenea, uneori va fi necesar să facă o serie de corelații și cu alte hărți (din atlas sau manual) cum ar fi harta politică a Americii.

La final este desemnat un reprezentant al echipei, care va prezenta în fața clasei traseul parcurs de explorator și îl va indica pe hărțile fizice ale Americii de Sud și respectiv ale Americii de Nord.

Echipele vor fi notate pentru corectitudinea traseului desenat pe hartă, precum și pentru prezentarea acestuia la hartă, în fața clasei.

Pentru documentarea textelor au fost utilizate următoarele surse bibliografice:

Pentru realizarea hărților au fost utilizate date gratuite în format vectorial de pe naturalearthdata.com. Pentru procesarea datelor a fost utilizat softul ArcGIS 10.1. Proiecția hărților este WGS 1984.

Redau mai jos câteva exemple de astfel de fișe de lucru:

Descoperirea Americii

Fișă de lucru

Echipa Ericson/Columb/Magellan/Vespucci ………………………………………………………………………………………………………………………………….

Clasa ……………………….

Cerință: Pe baza textului și a hărții de mai jos desenați pe hartă traseul/traseele parcurse de marii exploratori.

Leif Ericson (în traducere Leif cel Fericit) a fostLeif Ericson un explorator viking (vikingii au locuit ținutul Norvegiei de astăzi) considerat primul european care a ajuns pe coastele Americii. Se presupune că a trăit între anii 970 și 1020, fiind născut în Islanda, de unde a întreprins călătorii spre Norvegia, dar și spre Groenlanda. De acolo, vikingul a navigat mai departe spre vest, unde a descoperit în jurul anului 1000 un teritoriu pustiu, numit Helluland sau Ținutul Rocilor Plate (Insula Buffin, Canada de astăzi). Apoi a atins un pământ plat și împădurit, cu plaje. Pe acesta l-a numit Markland sau Ținutul Pădurilor (Peninsula Labrador). Ericson și-a continuat călătoria până în insula Vinland (denumită așa datorită viței sălbatice ce creștea aici). Se pare că pe acest tărâm a fost construită o așezare vikingă, descoperită mai târziu pe actualul teritoriu al Insulei Newfoundland (pământ nou).

Leif Ericson

Cristofor Columb, de origine italian (născut la Genova – Italia în 1451), Cristofor Columba fost unul dintre cei mai mari navigatori. Dorind să găsească o nouă rută către Extremul Orient, Columb a pornit sub finanțarea spaniolilor peste O. Atlantic cu trei vase. O primă oprire a făcut-o în Insulele Canare, după care a navigat timp de 2 luni până când a atins coastele Lumii Noi (America). Prima oprire a fost în insula pe care a denumit-o San Salvador, apoi pe Santa Maria. Cu toate că el credea că descoperise coastele Asiei, în realitate era vorba de Insulele coraligene Bahamas de astăzi. A navigat apoi și spre alte insule pe care le-a denumit Juana și Hispaniola, adică Cuba și Haiti de astăzi (unde a înființat și o colonie), ce fac parte din Arhipelagul Antilele Mari. După aceea s-a întors în Spania. Mânat de succes, Cristofor Columb a mai întreprins alte trei călătorii înspre ținuturile Americii de astăzi. Cea de-a patra călătorie a cuprins Arhipelagul Antilele Mici de astăzi, I. Santiago (Jamaica), coastele statului Honduras de astăzi și Panama. De aici s-a întors în Spania pe la sud de I. Hispaniola. După 8 ani de navigare și lupte cu băștinașii, precum și numeroase conflicte avute cu camarazii săi nesupuși, Cristofor Columb s-a stins în Spania în 1506, când încă mai credea că descoperise drumul către Asia.

Cristofor Columb

Amerigo Vespucci, născut în Italia la Florența în 1454, a Amerigo Vespuccifost un iscusit explorator și navigator. Fiind un om de cultură dar și un priceput navigator, cunoscând tainele orientării cu instrumentele vremii, a navigat atât sub pavilion spaniol cât și portughez. Astfel, în anul 1500, plecând din Spania, a reușit să străbată apele Atlanticului și să atingă coastele Braziliei de astăzi. De acolo a navigat pe Amazon unde a întreprins numeroase cercetări. A continuat să navigheze spre nord, nord-vest, pe coastele Americii de Sud, pe care le-a numit Venezuela (de la Veneția) datorită locuințelor construite pe apă, până spre Marea Caraibilor. Trece printre insulele Cuba și Haiti și se întoarce în Spania. Spre deosebire de Cristofor Columb care credea că ajunsese în Asia, Amerigo Vespucci era convins că descoperise un nou continent. Întreprinde și a doua expediție, când reușește să exploreze spre sud coasta de est a Americii de Sud, incluzând coastele Braziliei de astăzi, a Uruguay-ului și chiar a Argentinei, până la Rio de la Plata. De acolo se întoarce victorios în Portugalia, iar în cinstea sa, noul continent îi va purta numele … America.

Amerigo Vespucci

Ferdinand Magellan (1480-1521) a fost unul dintre cei Ferdinand Magellanmai mari exploratori ai lumii. Iscusit navigator portughez, în 1519, a plecat cu 5 vase sub comanda regatului spaniol să găsească o rută către Indii (India de astăzi). Magellan a poposit mai întâi pe Insulele Canare, apoi pe la Capul Verde (Africa), pentru a evita întâlnirea cu rivalii portughezi. Următoarea oprire a făcut-o peste O. Atlantic, pe coasta Americii descoperite de Amerigo Vespucci, anume în Golful Santa Lucia (Golful Rio de Janeiro de astăzi). Apoi a urmat coasta Americii de Sud, oprind la Rio de Solis (Rio de la Plata). Pentru a ierna, a stabilit o așezare numită Portul San Julian. După ce înăbușește o revoltă a marinarilor, continuă drumul spre sud, și găsește calea prin strâmtoarea ce mai târziu îi va purta numele – Strâmtoarea Magellan. Strâmtoarea separă continentul sud-american de o insulă, pe care Magellan a denumit-o Tierro del Fuego (I. Țara de Foc) datorită fumului ce se ridica de pe coastele insulei, provenit de la focurile băștinașilor. A intrat apoi pe apele unui nou ocean , pe care l-a botezat Pacific, pentru apele sale aparent calme. A traversat Ecuatorul și a navigat până pe coastele Arhipelagului Filipine de astăzi, unde a murit într-o luptă cu băștinașii de pe insulă. Sub comanda aghiotantului său Juan del Cano, corabia Victoria a înconjurat Capul Bunei Speranțe și a ajuns în Spania în 1522, devenind prima ambarcațiune care a făcut înconjurul lumii.

Ferdinand Magellan

Sursa foto: Leif Ericson, Cristofor Columb, Amerigo Vespucci, Ferdinand Magellan

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Acasa, Profesorul de geografie și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Explorarea Americii

  1. Cezar zice:

    Bogdane, hărțile mi-au distras atenția. Sunt extrem de frumoase. Pot spune, pentru prima dată, că ai făcut progrese în ceea ce privește cartografia. Bravo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s