Simion Mehedinți – moștenire a neamului românesc

Astăzi, 14 decembrie, se împlinesc 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a profesorului Simion Mehedinți (1868-1962). Personalitatea sa a marcat inceputul veacului trecut prin vastele cunoștințe acumulate în ani de studii în țară și străinătate, dar mai ales prin roadele pe care le-a adus României prin scrierile, acțiunile și viziunea sa.
Academician și profesor, a înființat prima catedră de Geografie în cadrul Facultății de Litere de la Universitatea din București la 1900, astfel încât poate fi considerat pe drept cuvânt părintele geografiei și al geografilor din România.

Simion Mehedinti

Moștenirea lăsată de Simion Mehedinți românilor nu constă doar în vasta operă geografică (cărți, studii și prelegeri recunoscute la nivel mondial), ci și în noțiuni de etnografie, geopolitică, folclor și pedagogie, toate sub un puternic accent creștin ortodox și național.

Cu toate că realizările sale sunt recunoscute și considerate valoroase și astăzi, nu întotdeauna reușim să ne dovedim aprecierea și prin fapte….aplicând ceea ce ne-a învățat Mehedinți. Marea șansă pe care au avut-o geografii români a fost ca știința geografică din România să fie dezvoltată de un om care a ținut cont de ceea ce este specific acestui neam, fără să copieze niște forme fără fond, cum adesea se întâmpla în acea perioadă și cum încă se mai întâmplă și astăzi. Important este că Simion Mehedinți ne-a învățat și cum la rândul nostru să învățăm pe alții, căci a oferit numeroase modele de pedagogie pentru mediul preuniversitar și universitar.

În speranța că nu îl vom uita pe acest mare Român și Om îndrăznesc a cere să-l cunoaștem, să-l ținem viu în conștiințele noastre, să valorificăm ceea ce avem lăsat moștenire de la el. Să aducem cinste lui Simion Mehedinți!

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Acasa, Scrieri geografice și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Simion Mehedinți – moștenire a neamului românesc

  1. Ma bucur mult ca ai mai scris! ❤ Din pacate, mie-mi intrau in spam mailurile care ma anuntatu ca ai mai postat ceva! 😦 Dar acum am reglat setarea si sper sa nu se mai intample asta! ^_^ Sa mai scrii, ca e fain!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s